Click for Irbid, Jordan Forecast

HUBUNGI SAYA DI hjhgenius@gmail.com UNTUK KETERANGAN LANJUT!!!
Click Here to Visit malaysia blog blogger

Jagalah Mata Anda

Jumaat, Februari 12, 2010

MATA sering terdedah kepada udara yang tercemar, bakteria, alat solek dan pelbagai faktor lain.
penjagaan mata untuk mengelakkan tekanan perlu dilakukan bagi melindungi organ penglihatan berkenaan secara menyeluruh.Terdapat beberapa cara yang boleh digunakan terutama kepada mereka yang sering menggunakan komputer.
 

* Dapatkan rehat selepas sejam atau dua jam bekerja di hadapan komputer dengan mengalihkan pandangan ke arah objek yang jauh.Pada waktu ini jangan membaca. Ini bertujuan untuk merehatkan otot mata yang keletihan.

* Lakukan aktiviti regangan dan meluruskan badan. Kedudukan yang baik membantu menghalang kesakitan di bahagian otot leher dan belakang badan.

* Sentiasa melembapkan permukaan mata dengan penggunaan ubat titisan mata bagi mengelakkan kekeringan mata.

* Elakkan diri daripada bekerja menggunakan komputer dalam keadaan gelap.


Selain itu, dengan mengamalkan pemakanan seimbang dan pengambilan pil multivitamin juga perlu.


Sentiasa amalkan membaca dengan cahaya yang terang, di samping mengelakkan membaca dalam keadaan gelap atau menggunakan cahaya malap.

Malah, elakkan tabiat membaca dalam keadaan berbaring dan kurangkan menonton televisyen atau bermain permainan komputer untuk tempoh yang lama tanpa rehat.

Jika menonton televisyen, ia perlu dilakukan dengan jarak lebih daripada dua meter.Di samping itu, pengambilan vitamin C dapat membantu untuk menjaga kesihatan badan dan mempercepatkan proses penyembuhan luka secara keseluruhannya, bagaimanapun ia tidak tertumpu kepada mata saja.


Kategori makanan untuk penjagaan mata merujuk kepada piramid makanan pada paras dua iaitu buah-buahan dan sayur-sayuran.

Paling penting adalah pengambilan vitamin A iaitu susu, keju, kuning telur, hati dan pelbagai ikan yang tinggi kandungan lemak serta sayuran dan buah-buahan yang berwarna kuning atau merah sesuai untuk meningkatkan tahap penglihatan.


Setiap individu digalakkan untuk mengambil makanan dalam kategori ini bagi menjaga kesihatan mata secara keseluruhannya.

0 ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Ukur Kelajuan Blog Anda

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg: hjhgenius.blogspot.com.)    
 

 
AHLEN © 2008 Por Dekma