Click for Irbid, Jordan Forecast

HUBUNGI SAYA DI hjhgenius@gmail.com UNTUK KETERANGAN LANJUT!!!
Click Here to Visit malaysia blog blogger

Punca Kemandulan Wanita

Rabu, Januari 20, 2010

Untuk memudahkan pemahaman ke atas sebab-sebab kemandulan di kalangan wanita, sebab-sebab tersebut boleh dibahagikan kepada empat bahagian. Pertama, kemandulan yang disebab oleh penyakit dalam faraj dan pangkal rahim, kedua penyakit dalam rahim, ketiga penyakit dalam saluran fallopian dan kegagalan ‘ovulasi’ (pengeluaran benih).


I. Penyakit-penyakit dalam faraj dan pangkal rahim


Penyakit yang berlaku dalam faraj misalnya jangkitan kuman khususnya kuman ‘Monilia’ (sejenis kulat), ‘Trichomonas’ dan lain-lain bakteria boleh menyebabkan kemandulan. Penyakit kuman ini biasanya menyebabkan perubahan dalam lendir faraj. Keadaan begini mungkin memusnahkan setengah daripada benih lelaki kerana keadaan lendir yang wujud tidak sesuai bagi benih-benih tersebut.


Penyakit yang berlaku pada pangkal rahim dan menyebabkan saluran pangkal rahim itu tertutup akan menyebabkan kemandulan. Keadaan ini boleh berlaku jika timbulnya satu tumbuhan di hadapan pangkal rahim atau pangkal rahim itu menjadi rosak dan tertutup (stenosis) selepas menjalani sesuatu pembedahan seperti ‘amputation of cervix’


Lendir yang terdapat pada saluran pangkal rahim mempunyai peranan yang penting dan aktif dalam percantuman benih lelaki dengan benih perempuan, bukan hanya satu saluran yang pasif. Lendir tersebut dipercayai mengambil peranan dalam pengangkutan, penyimpanan, perlindungan serta memperkuatkan tenaga benih-benih lelaki sebelum bergerak menuju ke kilang telur.


Kadangkala terdapat gangguan dalam bentuk lendir tersebut kerana keadaan tidak seimbang dalam kandungan hormon pesakit itu. Keadaan ini boleh mengganggu peranan yang dimainkan oleh lendir saluran pangkal rahim. Keadaan begini sering timbul dalam penyakit ‘cervical erosion’. Jangkitan kuman (cervicitis) juga boleh mengganggu keadaan lendir itu, dan seterusnya menimbulkan kemandulan.


Penyakit-penyakit yang menimpa saluran faraj dan saluran pangkal rahim dapat dikesan dengan mudah ketika pemeriksaan kemaluan dilakukan. Walaupun demikian ujian-ujian khusus perlu dilakukan untuk mengesahkan jenis jangkitan kuman dan juga mengesan sama ada lendir saluran pangkal rahim boleh menjalankan tugas-tugasnya. Di antara ujian tersebut ialah:


a) Pemeriksaan mikroskopi ke atas lendir faraj


Ini bertujuan untuk mengesan kuman yang menyebabkan penyakit, seterusnya semaian (culture) boleh dilakukan ke atas lendir itu untuk mengetahui jenis kuman yang menjangkitinya serta jenis ubat yang sesuai untuk rawatan. Setelah diketahui jenis kuman itu, rawatan yang khusus adalah mudah diberikan. Biasanya ubat-ubat ini diberikan secara ‘pessary’ di mana ubat itu dimasukkan dalam faraj tiap-tiap hari selama seminggu atau lebih. Ubat ‘pessary’ ini mengandungi banyak jenis ramuan seperti antibiotik, antifungal dan lain-lain yang boleh memusnahkan berbagai jenis kuman.


b) Pemeriksaan mikroskopi ke atas lendir pangkal rahim


Ini bertujuan untuk mengesan sama ada benih lelaki terdapat dalam lendir itu. Juga ia bertujuan untuk mengesan secara tidak langsung, sama ada wanita mandul itu telah mengeluarkan telur atau tidak. Ujian yang digelar ‘post-coital test’ ini perlu dilakukan lebih kurang 8 jam setelah persetubuhan dilakukan dan juga pada ketika benih lelaki tidak terdapat dalam lendir itu, ia mungkin disebabkan oleh beberapa perkara seperti kemandulan lelaki atau sesuatu penyakit yang berlaku pada lubang faraj dan saluran pangkal rahim. Jika kemandulan disebabkan oleh ‘cervical erosion’ iaitu pangkal rahim menjadi merah warnanya rawatan sejajar ialah dengan ‘cautery’, di mana pangkal rahim ‘dibakar’ dengan menggunakan alat elektro, cyro (sejuk) atau bahan kimia. ‘Pembakaran’ ini bertujuan untuk merangsangkan pertumbuhan sel yang normal di pangkal rahim. Dengan cara ini tisu-tisu pangkal rahim boleh sembuh seperti sediakala.


Penyakit-penyakit Dalam Rahim


Rahim adalah perkakas yang amat penting dalam kehamilan kerana ia merupakan satu ruang di mana hasil kehamilan itu tumbuh dan membesar sehingga menjadi bayi. Jika sesuatu gejala berlaku ke atas rahim, maka kehamilan akan tergendala. Keadaan selaput endometrium mungkin tidak sesuai untuk menerima implantasi atau penanaman embryo kerana sesuatu sebab penyakit. Bentuk ruang rahim juga mungkin tidak sesuai sehinggakan setiap embryo yang berjaya menempuhi proses implantasi, tidak berjaya tumbuh dan berkembang. Di antara penyakit yang boleh menimpa rahim ialah penyakit semula jadi di mana bentuk rahim menjadi luar biasa atau bercabang dua seperti yang terdapat dalam ‘bicornuate uterus’, tumbuhan bukan kanser seperti ‘fibroid’ dan juga penyakit jangkitan kuman khususnya penyakit tibi.


Dalam pemeriksaan faraj tumbuhan pada rahim biasanya mudah dikesan tetapi penyakit-penyakit lain mungkin memerlukan penyiasatan serta ujian yang lebih teliti. Di antara ujian-ujian tersebut ialah:


(a) Dilatation dan Curettage (D & C)


Ini adalah satu prosedur pembedahan kecil untuk mengambil contoh tisu dari selaput endometrium dalam ruang rahim. Ini penting dilakukan dalam waktu yang tertentu iaitu dalam bahagian akhir pusingan haid ataupun beberapa hari sebelum haid berikutnya dijangka keluar. Tujuan pemeriksaan ini ialah untuk mengesan sama ada wanita itu ada mengeluarkan benih (ovum) atau tidak kerana ia akan menentukan sama ada dinding rahim (endometrium) itu sesuai untuk menerima kehamilan atau tidak. Dalam pemeriksaan ini juga ujian khusus untuk mengesan penyakit tibi dilakukan dengan menghantar contoh endometrium untuk ‘guinea pig inoculation’. Penyakit tibi yang menimpa rahim dikatakan menyebabkan kemandulan di kalangan 2% dan pada pesakit yang datang ke klinik mandul. Jika dipastikan penyakit tibi, rawatan khusus dan ubat akan diberikan oleh doktor pakar tibi.


(b) Pemeriksaan X-ray (hysterography)


Satu pemeriksaan istimewa yang menggunakan X-ray akan dilakukan untuk mengesan jenis penyakit dalam rahim seperti penyakit tumbuhan atau keganjilan dalam bentuk rahim (bicornuate). Tujuan lain ujian ini ialah untuk mengesan sama ada saluran “Fallopian’ terbuka atau tidak dan juga sama ada saluran pangkal rahim itu normal atau tidak. Kadangkala terdapat saluran pangkal rahim lemah (incompetent) dan ini menyebabkan keguguran berulang kali.


Pemeriksaan ini dilakukan dengan memasukkan sejenis cecair khas (contrast medium) ke dalam ruang rahim dan ketika itu gambar X-ray diambil. Ujian ini tidak memerlukan penderita dimasukkan ke hospital. Ini biasanya dilakukan dalam bilik X-ray. Dalam pemeriksaan ini, sedikit kesakitan mungkin dirasai ketika cecair itu dimasukkan ke dalam rahim. Adalah penting bagi semua penderita untuk mengetahui bahawa ianya tidak hamil ketika pemeriksaan X-ray ini dilakukan kerana bahangan X-ray mungkin membawa mudarat kepada bayi yang dikandungnya. Untuk mengelakkan kemungkinan kecacatan bayi ini, tarikh keluar haid yang terakhir perlu diketahui. Biasanya X-ray ini dilakukan antara 4-7 hari selepas haid berhenti.


Jika didapati kemandulan disebabkan oleh tumbuhan atau sesuatu kelainan dalam bentuk rahim, pembedahan mungkin boleh dilakukan untuk membetulkannya. Biasanya hasil pembedahan bagi rawatan penyakit tumbuhan ‘fibroid’ adalah memuaskan tetapi jika tumbuhan ini terlalu banyak dan telah merosakkan saluran ‘fallopian’, hasil pembedahan seringkali menghampakan.

0 ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Ukur Kelajuan Blog Anda

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg: hjhgenius.blogspot.com.)    
 

 
AHLEN © 2008 Por Dekma