Click for Irbid, Jordan Forecast

HUBUNGI SAYA DI hjhgenius@gmail.com UNTUK KETERANGAN LANJUT!!!
Click Here to Visit malaysia blog blogger

Tiroid

Ahad, November 29, 2009

Kelenjar tiroid
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
Kelenjar tiroid
Kelenjar tiroid ialah organ endokrin yang terletak di leher manusia. Fungsinya ialah mengeluarkan hormon tiroid. Antara hormon yang terpenting ialah Thyroxine (T4) dan Triiodothyronine (T3). Hormon-hormon ini mengawal metabolisma (pengeluaran tenaga) manusia.


Isi kandungan

o 1 Anatomi dan struktur
o 2 Ismus dan lobus piramidal
o 3 Salur darah
o 4 Fisiologi
o 5 Penyakit kelenjar tiroid
o 6 Pautan luar

 Anatomi dan struktur
Kelenjar tiroid terdiri dari dua lobus, satu di sebelah kanan dan satu lagi disebelah kiri. Keduanya dihubungkan oleh suatu struktur ( yang dinamakan isthmus atau ismus. Setiap lobus berbentuk seperti buah pir. Kelenjar tiroid mempunyai satu lapisan kapsul yang tipis dan pretracheal fascia. Pada keadaan tertentu kelenjar tiroid aksesoria dapat ditemui di sepanjang jalur perkembangan embriologi tiroid.

 Ismus dan lobus piramidal
Struktur ismus atau isthmus yang dalam bahasa latin artinya penyempitan merupakan struktur yang menghubungkan lobus kiri dan kanan. Posisinya kira-kira setinggi cincin trakea 2-3 dan berukuran sekitar 1,25 cm. Anastomosis di antara kedua arteri thyroidea superior terjadi di sisi atas ismus, sedangkan cabang-cabang vena thyroidea inferior ber-anastomosis di bawahnya. Pada sebagian orang dapat ditemui lobus tambahan berupa lobus piramidal yang menjulur dari ismus kebawah

 Salur darah
Darah ke kelenjar tiroid dibekalkan oleh arteri superior thyroid yang merupakan cabang pertama arteri external carotid(ECA). Arteri ini menembusi pretracheal fascia sebelum sampai ke bahagian superior pole lobe kelenjar tiroid. Saraf laryngeal terletak berhampiran(di belakang) arteri ini, jadi jika dalam pembedahan tiroidektomi, kemungkinan besar saraf ini terpotong jika tidak berhati-hati.
Kelenjar tiroid juga dibekalkan oleh arteri inferior thyroid yang merupakan cabang daripada thyrocervical trunk(cabang daripada arteri subclavian). Dalam 3% populasi manusia, terdapat satu lagi arteri ke kelenjar tiroid, iaitu arteri thyroid ima.

 Fisiologi
Sel tiroid adalah satu-satunya sel dalam tubuh manusia yang dapat menyerap iodin atau yodium yang diambil melalui pencernaan makanan. Iodin ini akan bergabung dengan asam amino tirosin yang kemudian akan diubah menjadi T3 (triiodotironin) dan T4 (triiodotiroksin). Dalam keadaan normal pengeluaran T4 sekitar 80% dan T3 15%. Sedangkan yang 5% adalah hormon-hormon lain seperti T2.
T3 dan T4 membantu sel mengubah oksigen dan kalori menjadi tenaga (ATP = adenosin tri fosfat). T3 bersifat lebih aktif daripada T4. T4 yang tidak aktif itu diubah menjadi T3 oleh enzim 5-deiodinase yang ada di dalam hati dan ginjal. Proses ini juga berlaku di organ-organ lain seperti hipotalamus yang berada di otak tengah.
Hormon-hormon lain yang berkaitan dengan fungsi tiroid ialah TRH (tiroid releasing hormon)dan TSH (tiroid stimulating hormon). Hormon-hormon ini membentuk satu sistem aksis otak (hipotalamus dan pituitari)- kelenjar tiroid. TRH dikeluarkan oleh hipotalamus yang kemudian merangsang kelenjar pituitari mengeluarkan TSH. TSH yang dihasilkan akan merangasang tiroid untuk mengeluarkan T3 dan T4. Oleh karena itu hal yang mengganggu jalur diats akan mentyebabkan produksi T3 dan T4


Penyakit kelenjar tiroid
Antara orang-orang yang berisiko menghadapi masalah penyakit kelenjar tiroid ialah:
o Perempuan
o Genetik
o Mengidapi sakit pituitari atau endokrin yang lain
o Usia lebih 60 tahun
o Merokok

Ada dua jenis penyakit tiroid yang utama:
o Hipertiroidisme / Tirotoksikosis
o Hipotiroidisme
Dalam kes hyperthyroidism / thyrotoxicosis, hormon tiroid T3 dan T4 didapati lebih tinggi daripada orang biasa. Antara penyebab penyakit ini ialah :
o Grave's disease. Antibodi di dalam badan menyebabkan tiroid membesar dan mengeluarkan lebih hormon. Selalunya semua (atau sebahagian besar) sel tiroid orang yang menghidapi penyakit ini mengeluarkan hormon berlebihan
o Thyroiditis (tiroid bengkak). Selalunya keadaan ini boleh elok sendiri
o Toxic nodule goitre. Terlalu banyak iodin di dalam makanan

Tanda-tanda orang yang menghidapi hipertiroidisme:
o Bengkak di leher
o Cirit birit
o Degupan jantung bertambah, sentiasa berdebar-debar
o Gementar dan gelisah, terketar-ketar
o Haid tidak teratur, kurang atau tidak datang
o Kesuburan turun
o Penumpuan kurang
o Mata menjadi besar (bulging)
o Angin yang tidak menentu
o Kejang otot
o Oesteoporosis (kereputan tulang)
o Pengeluaran peluh banyak, bertambah. Kulit lembap
o Suhu badan naik, tak tahan panas
o Rambut tidak kuat
o Sukar bernafas
o Sukar tidur
o Tekanan darah naik
o Turun berat badan walaupun selera naik
o Lemah
Orang yang menghidap hypothyroidism pula tidak mempunyai hormon tiroid yang cukup.
orosis (kereputan tulang)
• Pengeluaran peluh banyak, bertambah. Kulit lembap
• Suhu badan naik, tak tahan panas
• Rambut tidak kuat
• Sukar bernafas
• Sukar tidur
• Tekanan darah naik
• Turun berat badan walaupun selera naik
• Lemah
Orang yang menghidap hypothyroidism pula tidak mempunyai hormon tiroid yang cukup.

0 ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Ukur Kelajuan Blog Anda

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg: hjhgenius.blogspot.com.)    
 

 
AHLEN © 2008 Por Dekma