Click for Irbid, Jordan Forecast

HUBUNGI SAYA DI hjhgenius@gmail.com UNTUK KETERANGAN LANJUT!!!
Click Here to Visit malaysia blog blogger

PCOS tiada penawar kekal

Isnin, November 30, 2009

PCOS adalah singkatan kepada Polycystic Ovarian Syndrome. Ia menerangkan sekurang-kurangnya dua daripada ciri-ciri berikut:

1. Ovari yang mempunyai deretan kantung kecil berisi cecair yang asalnya merupakan kantung telur yang tidak dapat membesar atau matang untuk ovulasi dan kekal membentuk cyst.

Lama kelamaan, bilangan cyst kecil ini menjadi semakin banyak (melebihi 12) sehinggakan susunannya di bawah permukaan ovari membentuk corak seperti rantaian biji mutiara.

Dalam keadaan ini, saiz ovari juga membesar. Gambaran ovari ini dapat dilihat menggunakan ultrabunyi (lebih jelas jika menggunakan ultrabunyi transvagina).

2. Gangguan pengeluaran telur, sama ada jarang-jarang (oligo-ovulasi) ataupun tiada langsung (an-ovulasi). Ia dapat dikesan menggunakan pemantauan ultrabunyi ke atas pembesaran dan ovulasi kantung telur baru atau ujian darah (hormon progesteron).

Bagaimanapun, memandangkan ada wanita yang mempunyai kitaran haid tidak menentu, ujian darah berkemungkinan diambil terawal daripada hari yang sepatutnya. Ujian darah hari ke-21 benar jika haid wanita (jika tidak hamil) datang sekitar seminggu dari tarikh ujian itu diambil.

Bagi yang mengalami kitaran haid yang tidak teratur lebih-lebih lagi lewat, ujian darah diambil sekitar seminggu sebelum jangkaan kedatangan haid seterusnya dan mungkin terpaksa diulangi setiap minggu, pengambilan darah setiap minggu ini mungkin tidak digemari sesetengah wanita.

3. Tanda hiperandrogenism (berlebihan hormon kelelakian) seperti kulit muka kasar, berminyak serta mudah berjerawat, mempunyai rerambut misai, janggut, berlebihan berat badan dan seumpamanya.

Penyakit PCOS tiada penawar kekal. Bagaimanapun, anda (jika benar mempunyai PCOS bukannya PCO saja) eloklah melakukan beberapa perubahan gaya hidup untuk mengawal keadaan PCOS. Berikut adalah beberapa panduan:

* Jaga berat badan melalui ubah suai pemakanan dan senaman berterusan. Bukan itu saja, senaman menjadikan anda lebih sihat dari segi fizikal.

Mengambil langkah mudah menggunakan ubat pelangsing badan saja lazimnya tidak memberikan kesan dikehendaki. Dengan ketinggian anda, berat badan anda termasuk dalam kategori berlebihan, melebihi 73 kg pula termasuk dalam kategori obes.

Bukan mudah untuk mencapai kategori ideal. Sebagai permulaan, eloklah anda mengurangkan sebanyak lima peratus dulu (kira-kira empat kilogram) dan diteruskan sehingga ia mencapai ideal di bawah 61 kg kelak.

Kajian juga menunjukkan bahawa mengurangkan berat badan sebanyak serendah lima peratus dapat membantu memulihkan masalah pengeluaran telur.

Mempunyai PCOS mendedahkan seseorang kepada risiko diabetes mellitus, lebih-lebih lagi jika mereka obes, berusia melebihi 40 tahun dan mempunyai ahli keluarga dengan diabetes mellitus.

* Menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala termasuk memeriksa tekanan darah dan paras kolesterol atau lipid darah.

* Mendapatkan rawatan doktor jika tidak didatangi haid, bukannya membiarkannya berlarutan. Wanita PCOS yang mempunyai masalah haid (sedikit-sedikit atau tiada selama beberapa bulan) lebih terdedah kepada risiko hiperplasia endometrium dan kanser endometrium rahim.

Harus diingat, rawatan menurunkan haid hanyalah bertindak kepada lapisan endometrium rahim saja dan tidak kepada salah satu punca utama PCOS iaitu anovulasi.

* Anda juga boleh mendapatkan rawatan doktor sekiranya mempunyai masalah masalah jerawat dan berlebihan rerambut (contohnya misai) walaupun ia lazimnya mengambil masa beberapa bulan.

* Jika anda mengalami masalah kesuburan kelak yang disebabkan anovulasi, rawatan semudah ubatan (hormon kesuburan) lazimnya akan diberikan disusuli dengan pemantauan ultrabunyi transvagina. Jika ovulasi tidak berhasil cara ini, anda mungkin ingin memilih menjalani pembedahan drilling ovari laparoskopi. Anda juga harus faham tidak semua wanita PCOS mengalami masalah kesuburan. Terdapat faktor masalah kesuburan selain PCOS, ini juga perlu diselidiki.

0 ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Ukur Kelajuan Blog Anda

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg: hjhgenius.blogspot.com.)    
 

 
AHLEN © 2008 Por Dekma