Click for Irbid, Jordan Forecast

HUBUNGI SAYA DI hjhgenius@gmail.com UNTUK KETERANGAN LANJUT!!!
Click Here to Visit malaysia blog blogger

gantikan susu ibu dengan asid folik

Isnin, November 30, 2009

SIFAT alami ibu (dan bapa) membuat kita sanggup berbelanja atau menanggung ketidakselesaan demi kepentingan anak-anak walaupun sebelum dilahirkan lagi.

Asid folik (sejenis vitamin B, terdapat banyak jenis vitamin B) diketahui dapat mengurangkan risiko kecacatan otak dan saraf tunjang janin sebanyak sehingga 80 peratus.

Untuk memastikan ia diambil dalam dos mencukupi, vitamin ini ada tersedia dalam bentuk pil sama ada berdos 400 mcg (dos minimum) ataupun lima mg (5000 mcg) iaitu kira-kira 12 kali ganda dos diperlukan.

Ada juga penyediaan lain (contohnya susu) yang diperkayakan dengan asid folik. Ibu digalakkan mengambil asid folik sekurang-kurangnya sebulan sebelum hamil dan diteruskan sehingga kandungan berusia tiga bulan.

Bagi mereka yang pernah mempunyai bayi dengan kecacatan sedemikian pula, ia harus diambil sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum kehamilan. Untuk mengurangkan kesan sampingan pil asid folik (baunya memualkan), pengambilannya bolehlah ditukar kepada waktu malam kerana kesan sampingan itu tidak disedari apabila tidur.

Jika masih tidak berhasil, pengambilan susu hendaklah diteruskan, susu juga baik untuk kesihatan kita semua. Malah, semua wanita (hamil atau tidak) termasuk wanita yang mengambil pil asid folik digalakkan meminum susu.

0 ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Ukur Kelajuan Blog Anda

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg: hjhgenius.blogspot.com.)    
 

 
AHLEN © 2008 Por Dekma